Oudere berichten:

Nieuws over PAK 2020 Gelderland.

20 februari 2020

Nieuws en informatie over het PAK 2020.
Op 4 april 2020 is het intrainen voor de PAK (Provinciale Africhting Kampioenschap mogelijk. Uiteraard is er ook op andere tijden de mogelijkheid het veld te leren kennen en in te trainen. 

Lees meer!

4 april intrainen PAK 2020.

16 februari 2020

Begin: 9.00 uur appèl, 13.00 uur manwerk.

Training VDH de grensstreek 10004jpg

Lees meer!

Nachtoefening Epe (D).

01 februari 2020

Afgelopen vrijdag avond 31 januari reisden een aantal leden van De Grensstreek, zelfs ex-leden, naar Epe (D) voor de "Nachtubung 2020 des SV OG Epe" om met joep meet te lopen tijdens haar ronde.

Met 110 deelnemers, een beschikbaar terrein van ruim vijftien voetbalvelden en naar schatting ruim 300 toeschouwers een redelijk groot evenement te noemen. Perfecte organisatie, enthousiaste pakwerkers uit Nederland en Duitsland, een goede sfeer en een uitstekende en goed geprijsde horeca. Een geslaagde avond en nacht.

Nienke Filippelli geslaagd voor spoorlegger examen.

24 januari 2020

Op  12 januari 2020 heeft Nienke Filippelli haar examen als spoorlegger gedaan. Ondanks regen, wind en op een wei die meer modderige klei was dan gras, is zij geslaagd. Een super prestatie.

Nienke van harte gefeliciteerd!
Nienkejpg

Harrie ten Have derde plaats NK Speuren.

06 januari 2020

Op 7 en 8 december 2019, heeft Harrie ten Have met Zazoe meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen Speurhonden in Sprang Capelle. Hij behaalde hier de derde plaats met 168 punten.

Harrie van harte gefeliciteerd, super gedaan!

ScreenHunter_778 Apr 15 1940jpg


Verslag examen zondag 20 oktober 2019.

21 oktober 2019

Afgelopen zondag 20 oktober hebben wij een IGP-examen gehad. Hieraan deden mee twee IGP 1 honden en 4 speurhonden. De keurmeester was Hans Hengelman, spoorlegger was Gert Rensen en pakwerk werd verzorgd door Hans Scheffers. Tegen 8.30 uur zijn wij begonnen met de IGP honden. Eerst speuren met aansluitend appèl en pakwerk.

 • Marco met Nikita: 96-75-77
 • Petra met Briska: 93-66-87 helaas gezakt.

In de middag waren de speurhonden aan de beurt. Ondanks dat de weergoden niet meewerkten hebben ze allemaal goed gespeurd.

 • Harrie ten Have met Zavoe: 96 punten;
 • Vincent Nijhof met Aisa: 84 punten;
 • Herman Janssen met Zilla: 93 punten;
 • Ron Cornellissen met Anoeska: 96 punten.

 • Na al het harde werk was aan het eind van het examen nog gezellig na kletsen onder het genot van een drankje.

  191020 afbeelding examenjpg

Trainingsweek Reddingshonden Hulpdienst Holland.

19 oktober 2019

Gedurende de week van 14 tot 18 oktober is er hard gewerkt op het terrein van de kringgroep De Grensstreek.  Zowel in het ernaast liggende bos als op het appèlveld.
Er werd aan de appèl oefeningen geschaafd onder begeleiding van Claudia met hulp van anderen. Ook de toestellen werden aangeleerd door de jonge honden en de examenhonden probeerden ze zo perfect mogelijk uit te voeren.
Tegelijkertijd werd er onder leiding van Resi in het bos gewerkt. Verwijs-oefeneningen werden gedaan. Veelal met bringsel en sommige honden door middel van  blaffen.

Ook het systematisch afzoeken van het terrein werd geoefend. Aan het eind van de middag volgden er lezingen door Ruud Haak, over de neus van de hond, communicatie met de hond en de opleidingsmethode.

Op vrijdag moesten vier honden, 3 Vlakterevieren Geschiktheid en een Vlakterevieren A hun kunnen onder bewijs stellen.

Onder deskundig oog van keurmeester Ruud Haak deden alle vier de honden, zowel het zoeken, appèl en hindernissen zo, dat ze konden slagen:

 • Gijs met Milla slaagde met 78 en 79 punten - totaal 157 Voldoende;
 • Hendrika met Milla slaagde met 89 en 71 punten - totaal 160 Goed;
 • Marjoleine met Doortje met 96 en 96 punten - totaal 192 Uitmuntend;
 • Vivian met Dua voor Vlakte A 188 en 79 punten - totaal 267 Goed.
Alle kandidate geslaagd en een intensieve, kameraadschappelijk en gezellige trainingsweek kwam zo tot een einde.

191019 Reddingshonden trainingjpg

Honden kunnen omgang hitte leren.

01 augustus 2019

Zonnesteek, hitteberoerte, bevangen door de warmte, het zijn verschillende namen voor hetzelfde fenomeen: ziek door blootstelling aan hitte. Het is al eeuwen bekend, maar hoe het precies werkt was lang niet duidelijk. Dit probleem geldt overigens niet alleen voor mensen, het is ook bij dieren van belang, want in het steeds warmer wordende klimaat is het belangrijk te weten hoe je omgaat met dergelijke dingen. Las je een evenement af boven een bepaalde temperatuur en wat zijn de risico's eigenlijk?

Lees meer! 


190801 foto nieuwsartikel - Bassiejpg

Uitslagen IPO-R en VZH examen van 28 september 2019.

07 oktober 2019

Zaterdag 28 september j.l. hebben wij op onze club een Reddingshonden Examen (IPO-R) gehad. De keurmeester van Joop Meijer.

Het was een geslaagde dag. Bijna iedereen is geslaagd, behalve René van de Liemers. Wij hadden drie reddingshonden Geschiktheid en 1 deelcertificaat Reddingshonden Vlakte A. Verder haden wij ook nog twee VZH honden examens.

Uitslag Reddingshonden Geschiktheid: A is zoekwerk bos en B is appèl en hindernissen.
 • Marco Brugman met Amara A: 91 - B:75 punten;
 • Ellen met Ingo A: 95 - B: 90 punten;
 • Rene van de Liemers met Ayka A:88 - B: 55 (gezakt).
Deelcertificaat Vlakte A:
 • Maaike van de Liemers met Wiebe A:196
De VZH honden waren:
Johan met Falco - 55 punten en Aloys met Puck - 50 punten, beiden geslaagd.

Volgende examen van de Reddingshonden is op 18 oktober. Van 14 oktober tot en met 17 oktober is er een reddingshondengroep op de club die komen trainen met aansluitend op 18 oktober een examen.

Op 20 oktober is er een IGP examen met Hans Hengelman als keurmeester. Hoop dat deze examens allemaal goed verlopen en wens iedereen heel veel succes.


Hoe belangrijk is een rasvereniging?

10 september 2019

Wie op zoek gaat naar een pup van een bepaald ras, bijvoorbeeld een Duitse Herdershond, komt vaak uit bij de rasvereniging. Toch zijn er vaak ook Duitse Herder pups te vinden buiten deze vereniging om, soms sneller of goedkoper. Hoe belangrijk is het werk van een rasvereniging dan?

De kynologie is in Nederland opgedeeld in verschillende lagen. Boven aan staat de overkoepelende organisatie met leden in Europa en andere landen van de wereld; de FCI. De kennelclubs van aangesloten landen zijn de leden van de FCI. In Nederland is dit de Raad van Beheer. Zij voeren het FCI stamboek, beheren de organisatie van wedstrijden, verzorgen opleidingen en hebben algemene welzijnsregels vastgesteld die voor alle stamboomnesten gelden. Hierin staat onder andere wat de minimale en maximale leeftijd is voor een teef voor een eerste en laatste nest, hoeveel tijd er tussen de nesten mag zitten en hoeveel nesten ze in totaal mag hebben. Voor nesten heeft de Raad van Beheer onder andere bepaald dat bepaalde inteelt combinaties niet gemaakt mogen worden.

Toch zijn dit allemaal algemene regels. Ze gelden voor alle rassen, zowel fokkers van Toy Poedels als die van Duitse Herdershonden moeten zich er aan houden en alle andere rassen natuurlijk ook. Wie verder kijkt, ziet dat er veel meer bij komt kijken om een goed, gezond nest te fokken. Daarin verschillen de rassen onderling sterk.
Zo hebben rassen allemaal hun eigen aandachtspunten. Waar fokkers van zeer grote rassen niet kunnen zonder de screening van gewrichten als heupen en ellebogen, is dit bij de kleine hondenrassen soms niet aan de orde. Waar veel kleine rassen juist alert zijn op problemen met de knieën, is dat voor andere rassen weer niet relevant. Deze verschillen kunnen onmogelijk allemaal worden verwerkt in één reglement van de Raad van Beheer en daarom zijn er rasverenigingen.

Lees meer!
190910 afbeeldingjpg

Slimste hond ter wereld overleden.

01 augustus 2019

Border Collie Chaser is op dinsdag 23 juli 2019 overleden op de respectabele leeftijd van 15 jaar. De Border Collie werd samen met haar eigenaar John W. Pilley bekend over de hele wereld. Pilley slaagde erin om Chaser meer dan 1000 woorden te leren herkennen, waarna hij in een wetenschappelijk onderzoek over schreef.
Pilley was hoogleraar psychologie aan Wofford College, in de Amerikaanse staat South Carolina. In zijn vrije tijd hield hij zich jarenlang bezig met zijn eigen experiment, waarbij Chaser in het middelpunt stond. Hij bedacht zijn eigen methode om Chaser verschillende woorden te leren identificeren. De hond kende een breed scala aan woorden waarmee ze objecten herkende en op commando kon ophalen. Chaser's brein herkende de namen van zo'n 800 verschillende knuffels, 116 ballen , 26 frisbees en nog een aantal plastieke voorwerpen. In totaal kwam dit neer op 1022 woorden die de hond kon onderscheiden en herkennen. Chaser werd hierom ook wel de slimste hond ter wereld genoemd.

Video!
Chaser slimste hond - smaljpg

VDH Liefhebbers dag bij Kringgroep De Grensstreek.

09 juli 2019

Hierbij een kleine foto impressie van de VDH Liefhebbersdag voor eigenaren van Duitse Herders op 6 juli bij Kringgroep De Grensstreek.

Prachtig weer, gelukkig niet te warm en een mooie opkomst van gemotiveerde deelnemers. Tussen de keuringen in wisten we de deelnemers te boeien met een aantal demonstraties zoals speuren, manwerk, reddingshond, behendigheid en natuur een stukje appèl.Het was mede door de inzet van alle vrijwilligers een super geslaagde dag!

Foto's: Hermie Fotografie
190719 Liefhebbersdagjpg


Vernieuwde huisregels.

09 juli 2019

Vandaag zijn de vernieuwde huisregels voor kringgroep De Grensstreek gepubliceerd op deze website en per mail verstuurd naar alle leden.


Puppy Tijd.

25 april 2019

Elke maandag avond van 19.00 tot ongeveer 20.00 uur is er tijd en ruimte voor de pups bij De Grensstreek!
Onder begeleiding van Ellen en / of Resi worden Herder pup en geleider voor de nodige uitdagingen gesteld. Leuke en nuttige oefeningen die bijdragen aan een socialere hond in de toekomst. Puppytraining met iets extra's en een goede voorbereiding op de wesentest!

Mee doen, dat kan! Neem svp eerst even contact op.

190415 puppytijdjpg

Doe Dag 2019.

09 april 2019

Zaterdag 6 april 2019, prachtig weer en een goede opkomst voor de Grensstreek Doe Dag 2019. Na de nodige koffie werd er klokslag negen uur met veel enthousiasme gestart. Verspreid over het hele terrein werden de nodige onderhoud- en opruimklussen snel en vakkundig geklaard.

Tegen het middag uur zat de container al overvol en ook op de aanhanger voor het groenafval was niet veel ruimte meer. Na een fijne lunch werden de laatste klussen afgerond en kunnen we terugkijken op een geslaagde Doe Dag.
190409 Afbeelding Doe Dag 2019 - Nieuwsjpg

IPO-R update.

19 maart 2019

Kleine update voor de IPO-R pagina. Twee interessante links toegevoegd plus het nieuwe examenreglement voor de reddingshonden is te downloaden.

Nieuwe website.

03 maart 2019

Deze week is de vernieuwde website in gebruik genomen. Welkom op de site van Kringgroep de Grensstreek in Winterswijk.